2019-08-24 05:07:42• hírek • MTI

A brazil hadsereg is közreműködik az esőerdőtüzek megfékezésében

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében.

A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal – olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében. Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.
 

Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a „tűzharcban”. Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány „diplomáciai offenzívát” indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.


Jair Bolsonaro brazil elnök egyébként szerdán a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel az Amazonas erdőségeiben pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Az elnök szerint minden jel arra utal, hogy civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára, mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen leírt terv.
 

Bűncselekmény történik. Mindent el kell követni, hogy ez ne növekedjen, és meg kell találni a felelősöket, ha vannak ilyenek” – jelentette ki a sajtónak az elnök, aki szerint az Amazonas térségében tevékenykedő civil szervezetek idegen érdekeket képviselnek. Bolsonaro vádjai felszíthatják a politikáját bírálók indulatait, akik aggódnak az elnök Amazonasszal kapcsolatos tervei miatt. Bolsonaro ugyanis a környezetvédelmi aggályokat figyelmen kívül hagyva a térség gazdasági hasznosítását tervezi.
 

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését januári hivatalba lépése óta tapasztalják, amikor meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését. Bolsonaro ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya mindent elkövet az esőerdőket pusztító tüzek megfékezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: